Що таке поліомієліт?

Поліомієліт (поліо) – це дуже заразне захворювання, спричинене вірусом поліо, який вражає нервову систему та може призвести до паралічу або навіть смерті. Параліч може наступати на все життя , і жертви поліо отримують каліцтва через це захворювання. 5-10% паралізованих помирають через ураження дихальних м’язів.

Вірус зазвичай інфікує дітей, які не вакциновані або не отримали всіх доз вакцини. У деяких випадках він може вражати підлітків і дорослих, які не отримували щеплень.

Як розповсюджується вірус?

Вірус поліо є дуже заразним. Він може передаватися від дитини до дитини та інфікувати їх без жодних симптомів, поки не призведе до хвороби та паралічу однієї дитини, яка не має щеплення. Параліч трапляється в 1 дитини з 200, інфікованих цим вірусом. Вірус може жити в зараженій слині або на калі інфікованої особи протягом багатьох тижнів. Поліо передається під час контакту з калом або слиною інфікованої людини: як правило, через брудні руки до рота, а після цього розмножується в кишечнику. Побутові предмети та іграшки, які контактували з калом або слиною, можуть переносити вірус до рук та рота дитини.

Вірус може заражати воду та їжу якщо люди не миють руки.

Якими є симптоми інфекції, спричиненої вірусом поліо?

Якщо у дитини раптово з’являються такі ознаки, як слабкість м’язів кінцівок або біль у ногах чи руках, негайно повідомте медичного працівника. Це можуть бути потенційні ознаки поліомієліту. Не наражайте на ризик захворювання поліомієлітом ваших дітей – зробіть їм щеплення.

Інкубаційний період після зараження людини поліовірусом може тривати від 4 до 35 днів, після чого може розвинутися поліомієліт. При цьому прояви хвороби можуть бути різними:

  • Жодних симптомів – без будь-яких проявів хвороба протікає у понад 70% випадків. В такому разі вірус створює особливу небезпеку для тих, хто оточує його носія, оскільки присутність і швидке поширення смертельно небезпечної інфекції лишається непоміченою.
  • Грипоподібні симптоми – лихоманка, головний біль, біль у животі й горлі, нудота і блювання, - протягом кількох днів може проявлятися один чи кілька з них. За такої форми хвороби, яка виникає у 25% випадків, вірус розповсюджується найактивніше, залишаючись непоміченим через схожість з симтомами грипу.
  • Рухові розлади – сильний біль у вражених м’язах і рухові розлади аж до повного паралічу, який може розвинутися за кілька годин. Параліч може вразити руки, ноги, плечі, груди, живіт, обличчя. Ураження дихальних м’язів часто призводить до смерті. При одужанні після поліомієліту функція вражених нервів і м’язів не відновлюється.

Дуже рідко симптомом ураження поліовірусом центральної нервової системи також буває менінгіт.

Скільки доз має отримати дитина?

Як правило, коли в країні немає циркуляції вірусу поліо, для забезпечення захисту необхідно мінімум чотири дози поліо вакцини. Але у випадку спалаху, а також щоб зупинити циркуляцію вірусу необхідні додаткові дози ОПВ вакцини.

Якщо дитині, яка вже повністю вакцинована, дати кілька додаткових доз ОПВ, це не лише означатиме більший рівень захисту для неї, а й зупинить циркуляцію вірусу в оточенні. Навіть повністю щепленим дітям потрібно зробити ще декілька щеплень вакциною ОПВ протягом додаткових турів з імунізації.

Наскільки безпечною є вакцина?

ОПВ використовується в усьому світі для захисту дітей від поліо, починаючи з 50-х років. Це вакцина Опверо виробництва Санофі Пастер (Франція).

Чи безпечно вакцинувати від поліо хворих дітей?

Дуже важливо забезпечити вакцинацію дітей з хронічними захворюваннями, оскільки вони більш вразливі до інфекцій.

Як не захворіти на поліомієліт?

Ліків проти поліомієліту не існує. Єдиним захистом від хвороби є вакцинація. Альтернатив вакцинації немає.

В Україні вакцинація проти поліомієліту входить у перелік обов’язкових профілактичних щеплень. Вік для планових щеплень: 2 місяці, 4 місяці, 6 місяців, 18 місяців, 6 років і 14 років.

За матеріалами буклету «Інфо-кіт для медичних працівників»

Відео